Uitgeserveerd door… Esmee

Heb je weleens bij Pata Negra gegeten? Onze medewerkers serveren stuk voor stuk met liefde jouw bestellingen uit. Maar wie zijn zij eigenlijk? En waarom vinden ze het zó leuk om voor Pata Negra te werken? Voor even draaien we de rollen om en serveren we ons eigen medewerkers een aantal vragen om hen beter te leren kennen. Aan het woord Esmee Amberbloem, 18 jaar. 2,5 jaar geleden kwam ze binnen als beginner en inmiddels is ze uitgegroeid tot een echte horecafanaat.

Hoe ben je binnengekomen bij Pata Negra?
“Alweer 2,5 jaar geleden ben ik bij Pata Negra binnengerold. Ik had wel wat horecaervaring in de keuken, maar in de bediening werken is toch heel anders. De afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat het werken in de horeca heel goed bij me past.”

Esmee is dan ook allang niet meer de beginner die ze was. “Inmiddels heb ik veel meer verantwoordelijkheid gekregen. Ik begon als serveerster, maar inmiddels werk ik ook achter de bar of sta ik in de wijk.” Iemand die in de wijk staat is verantwoordelijk voor het tevreden houden van de gasten. Je ontvangt mensen, neemt bestellingen op, vraagt gasten of alles naar wens is en beantwoordt vragen. “Je bent er eigenlijk verantwoordelijk voor dat alles vlekkeloos verloopt,” lacht Esmee. “Maar je bouwt rustig op hoor. Je begint in een kleine wijk met slechts een paar tafels, voordat je grotere wijken met meer tafels of hele delen van het restaurant onder je hoede krijgt. Enne… af en toe blunderen hoort erbij!”

Oh ja? Wat is jouw grootste blunder dan?
Esmee begint te lachen. “Oh joh, dat zijn er zoveel! Sommige blunders heb ik ook gewoon aan mezelf te danken. Dan drink ik de avond ervoor íets te veel, waardoor ik met een kater op het werk verschijn. Ach, het gebeurt iedereen weleens en af en toe een mindere dag is prima. Daar kunnen we allemaal wel om lachen,” zegt ze met een knipoog.

Maar er zijn dus ook goede doorgroeikansen binnen Pata Negra.
“Oh, absoluut! De laatste tijd komen er ook steeds hele jonge werknemers bij en die zie je dan echt groeien. Ze komen verlegen binnen en groeien uiteindelijk uit tot hele sociale mensen. Als je het werk leuk vindt en je ziet hoe enthousiast klanten op je reageren, dan krijg je daar ook zelfvertrouwen van.” Maar ook hun leidinggevende speelt een grote rol in die groei. “Als je laat zien dat je het graag wil, krijg je de kans om dingen te proberen. En gaat het fout? Dan word je niet teruggezet, maar mag je met een collega meelopen om het beter te leren. Je krijgt echt opbouwende kritiek.”

“Mijn team is zo leuk! Dat is ook de reden dat ik er al zo lang werk.”

Wat vind je het leukste aan je werk bij Pata Negra?
“Het gastencontact! Ik ben een heel sociaal persoon. Heerlijk vind ik het om gasten te helpen, door iedereen aan te worden gesproken, maar ook om iedereen weer tevreden naar huis te zien gaan.” Maar ook van haar collega’s wordt Esmee blij. “Mijn team is de reden dat ik hier al zo lang werk. We zijn allemaal een beetje van dezelfde leeftijd en daarom ook gelijkwaardig aan elkaar. Het is altijd gezellig.”

Over je team gesproken, welke drie woorden beschrijven hen het beste?
“Gezellig, sociaal en hardwerkend,” glimlacht Esmee. “Als het druk is, merk je dat het team supergoed op elkaar ingespeeld is. Niemand staat stil en iedereen helpt elkaar. Daarnaast ben ik met open armen in het team ontvangen. Je kunt echt met iedereen een praatje maken. En na het werk drinken we altijd een drankje met elkaar of gaan we samen op stap. Zo gezellig!”

Ik heb gehoord dat jullie ook een leuke traditie hebben als iemand weggaat…
“Oh ja, zeker!” Esmee begint te lachen. “Dan gaat het wel om de mensen die er langere tijd gewerkt hebben hoor. Die zijn op hun laatste werkdag ‘de sjaak’.  Ze worden vastgebonden, ondergespoten met slagroom, noem maar op. Maar ze worden van tevoren gewaarschuwd hoor,” knipoogt Esmee. “Dus na die aanval, kunnen ze schone kleding aan doen, krijgen ze een cadeautje en maken we er samen één groot feest van.”

Wil jij ook deel uitmaken van het Pata-team en net als Esmee met veel plezier aan de slag in de bediening? Leuk! Check onze vacatures hier.