Uitgeserveerd door… Pieter

Heb je weleens bij Pata Negra gegeten? Onze medewerkers serveren stuk voor stuk met liefde jouw bestellingen uit. Maar wie zijn zij eigenlijk? En waarom vinden ze het zó leuk om voor Pata Negra te werken? Voor even draaien we de rollen om en serveren we ons eigen medewerkers een aantal vragen om hen beter te leren kennen. Aan het woord Pieter Otter, 21 jaar. Pieter is onze vliegende keep. Hij heeft op bijna al onze locaties al gewerkt. Nog steeds springt hij in waar het nodig is. Grote kans dus dat je Pieter al kent! 

Hoe lang werk je al bij Pata Negra?
“Nu zes jaar, verdeeld over bijna alle locaties.” Het is puur toeval dat Pieter zo vaak van locatie gewisseld is. “Ik ben begonnen in Drachten, maar door personeelstekort ben ik in Sneek terechtgekomen. Het idee was dat ik daar maar even zou blijven, maar uiteindelijk heb ik daar 7 maanden gewerkt. Door mijn studie in Leeuwarden ben ik vervolgens dáár weer terechtgekomen.” Pieter kan er wel om lachen. “Het is heel gezellig! Nog steeds spring ik bij waar het nodig is. Overal kennen ze me al, dus iedere dag is een feestje.”

Wat is jouw functie bij Pata Negra?
“Na een jaar of drie bediening mocht ik het bedienend personeel aansturen. In Sneek ben ik uitgegroeid tot leidinggevende en dat ben ik nu in Leeuwarden nog steeds.” Tijdens het gesprek vertelt Pieter dat hij graag nog verder door wil groeien. Diezelfde middag heeft hij daar een gesprek over. “Ik wil wat meer achter de schermen gaan werken. Bijvoorbeeld cursussen geven aan alle vestigingen, ervoor zorgen dat alle vestigingen het eten en drinken op dezelfde manier uitserveren en een vertrouwenspersoon worden voor iedereen die daar werkt.”

In zes jaar tijd ben jij dus enorm doorgegroeid.
“Ja, dat klopt. Ik houd van uitdaging. Zodra ik uitgeleerd ben, ga ik mij vervelen en ben ik toe aan iets nieuws.” Volgens Pieter houden ze bij Pata Negra echt rekening met wat de werknemers graag willen. “Ik heb zelf gevraagd om mijn doorgroeikansen. En omdat ik mezelf bewezen heb, heb ik ze ook gekregen. Bovendien is er altijd plek om naar je oude functie terug te gaan als het niet bevalt. Dat is ontzettend fijn aan mijn werkgever!”

Maar ook jij bent ooit zonder ervaring begonnen. Hoe was dat?
“Ach, ook daar zitten weer leuke kanten aan. Je moet het vak inderdaad even leren, maar je wordt ook geholpen door je collega’s. En fouten maken mag!” Op de vraag of hij zelf weleens fouten heeft gemaakt begint Pieter te lachen: “Zeker weten. Toen ik net bij Pata Negra werkte gooide ik een dienblad met twee glazen rode wijn over een klant haar nieuwe, witte jurk heen. Gelukkig kon ze er om lachen. En ik kan je garanderen: die fout hebben we bijna allemaal weleens gemaakt.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Dat is absoluut het aansturen van personeel en het contact met de gasten. Het werk is hectisch, maar juist daar geniet ik zo van. De avonden vliegen voorbij en als team spelen we heel goed op elkaar in. Ons gezamenlijke doel is gasten zo tevreden mogelijk naar huis te laten gaan. En dat laten we zien ook!”

“De meeste vrienden heb ik op het werk ontmoet, en wat is er nu leuker dan werken met je vrienden?”

Hoe zou je het team van Pata Negra in drie woorden omschrijven?
“Gezellig, jong en hardwerkend. De meeste vrienden heb ik op het werk ontmoet, en wat is er nu leuker dan werken met je vrienden? Het is keihard werken, maar ook altijd gezellig. Dat is precies ook de reden waarom iedereen zo lang bij Pata Negra blijft. En het team is jong. Althans…” Pieter twijfelt even over zijn antwoord. “Omdat iedereen bij Pata Negra blijft werken, wordt het team natuurlijk wel steeds wat ouder, als je rond de 20 oud noemt tenminste. Maar de laatste tijd komen er ook weer steeds meer jonge, nieuwe mensen bij ons werken. Uiteindelijk zijn we één team. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!”

Wat is het leukste dat je bij Pata Negra hebt meegemaakt?
“Dat is een makkelijke: ik heb mijn vriendin Silke hier leren kennen. Inmiddels zijn we bijna vier jaar samen.” Ook Silke hebben we voor deze rubriek geïnterviewd. Je leest haar interview binnenkort op onze website.

Wil jij ook deel uitmaken van het Pata-team en net als Pieter met veel plezier aan de slag in de bediening of als leidinggevende? Leuk! Check onze vacatures hier.